KEIDAS-residenssi


KEIDAS-RESIDENSSI
Keidas-residenssiprojekti aloitettiin K&C:n 20-vuotisjuhlavuonna 2016. Tähän mennessä on toteutettu neljä Keidas-residenssiä. Keidas-residenssin tarkoitus on helpottaa vapaan kentän harjoitustilapuutetta ja vahvistaa kenttämme taiteilija-tekijäidentiteettejä. K&C on ollut vuokralaisena Kaapelitehtaalla vuodesta 1996 lähtien ja Ruumiillisen taiteen teatteria on vuosien varrella käyttäneet kymmenet taiteilijat. 

Ajatus oli luoda Ruumiillisen taiteen teatterista taiteilijavetoinen venue, joka tarjoaa oman (K&C) toiminnan puitteissa taiteilijoille residenssi- ja esitysperiodeja. Residenssit muokataan aina kulloisenkin tekijän/tekijöiden tarpeita ja haluja silmälläpitäen, käyttäen K&C:n olemassaolevia resursseja: erillistä rahaa Keidas-projekteihin K&C:llä ei ole.

Ajatus Keitaasta on kytenyt ja syntynyt kenttämme tilanteesta.
Keidas on poliittinen paikka, jossa kuraattorit eivät kuratoi eivätkä programmoijat programmoi.
On tilaa olla marginaalissa ja synnyttää sitä taidetta, mitä on vaikea tehdä rauhassa ensi-iltakeskeisessä ja kaupallisuutta korostavassa tuotantokulttuurissamme, keskustella muiden tekijöiden kanssa ja vahvistaa kenttämme taiteilija-tekijäidentiteettejä.
On tärkeää, että Helsingissä on taiteilijavetoinen venue, jossa sana ja teko ovat vapaita.

Avoin haku Keidas 2019 residenssiin on 18.9.-22.10. 2018. Haku päättyy klo 16.  

*** HUOM! HAKUAIKAA PIDENNETTY ***
Residenssi toteutetaan kesä-elokuun 2019 aikana. Keidas 2019 sisältää harjoitusperiodin ja teosdemojen esittämisen. Vapaamuotoiset hakemukset voi lähettää osoitteeseen kc@kekalainencompany.net viestiotsikolla ”Keidas 2019”
Kerro hakemuksessa mitä toivot Keitaalta ajankohtatoiveineen. Liitä hakemukseen työskentely- ja mahdollinen teossuunnitelma. Ilmoitathan myös mahdolliset muut yhteistyötahot.

Open call for Keidas 2019 residency from 18th Sept till 22nd Oct 2018

Residency will take place between June and August 2019 at K&C Physical art theatre at the Cable Factory, Helsinki. The residency contains rehearsal period in the studio and work-in-progress performance for audience. We accept open applications till 22nd October at 4pm. Please send your application to kc@kekalainencompany.net and title your message as ”Keidas 2019”.

Tell us what you expect from Keidas and your preferences for the rehearsal period, attach a working plan and possible description on your work. Remember to mention possible collaborating parties on your project.


Vuosi 2016:
Toukokuu tanssitaiteilija Janne Marja-aho ja designer Martin Bergström,
Joulukuu tanssitaiteilija Johanna Ikola ja työryhmä.
Vuosi 2017:
Tammikuu tanssitaiteilija Masi Tiitta ja työyhmä,
Toukokuu tanssitaiteilija Maija Nurmio ja työryhmä
Vuosi 2018:
Kesäkuu Mira Kautto ja Sara Kovamäki
Heinäkuu IRMA-kollektiivi, Leila Kourkia ja työryhmä sekä Emil Uuttu ja Vicente Ugartechea.


KEIDAS-ILTAMAT 14.-17. 2018
Ruumiillisen Taiteeen Teatterissa / at Physical Art Theatre
Kaapelitehdas Tallberginkatu 1 C, 4. krs.

14.8. 19.00
Emil Uuttu & Vicente Ugartechea – PLEASURES
Sara Kovamäki – FIRSTLOVE
Mira Kautto – STATION TO STATION TO STATION

15.8. 19.00
Emil Uuttu & Vicente Ugartechea – PLEASURES
Sara Kovamäki – FIRSTLOVE
Mira Kautto – STATION TO STATION TO STATION

16.8. 19.00
Leila Kourkia – SILMÄSTÄ SILMÄÄN
IRMA-kollektiivi – MOUTHING (SUUJUTTU)

17.8. 19.00
Leila Kourkia – SILMÄSTÄ SILMÄÄN
IRMA-kollektiivi – MOUTHING (SUUJUTTU)
Liput | Tickets: 10 € / ilta
Lippuvaraukset | Reservations:
kc(at)kekalainencompany.net / 09 694 1201
Liput ovelta puoli tuntia ennen esityksen alkua vain käteisellä. Tervetuloa!
Tickets at the door half an hour before, with cash only! Welcome!
Työryhmät ja solistit työskentelivät Keidas-residenssissä kesällä 2018.
PLEASURES – Emil Uuttu ja Vicente Ugartechea
Dramaturgi: Emil Uuttu
Esitystaiteilija: Vicente Ugartechea

Pleasures on Ugartechean ja Uutun ensimmäinen yhteistyö, ja sen lähtökohtana, aiheena tai menetelmänä on ihmettely ja kruisaus.

Ihmetellessä jokin nähdään vielä määrittämättömänä. René Descartes kirjoittaa, että ihmetteleminen on ensimmäinen mielenliikutus ja jatkaa “ihmettely on äkillistä sielun yllättymistä ja saa sielun kohdistamaan tarkkaavaisuutensa asioihin, jotka näyttävät siitä harvinaisilta ja tavattomilta.”

Kruisauksessa on kyse siitä, mitä ruumis voi tehdä, miten se voi antaa tai tuntea nautintoa. Gavin Brown kirjoittaa, että “It seems to me that what is being utilized here is a set of embodied, sensate, semi-automatic knowledges that function like peripheral vision, not studied contemplation.”

Ugartechean ja Uutun yhteistyö alkoi kesäkuun puolivälissä 2018. Pleasures-teoksen lopullinen versio nähdään KC:n jälkeen loppuvuodesta 2019.

 

FIRSTLOVE – Sara Kovamäki

Musta jätesäkki auringossa polttaa iholla. Kuukautissidemainosten mukaan kaikki menstruoivat ovat vähintäänkin aatelisia. Jos symmetria olisi tunne, se olisi varmaankin pelkoa. Lienee tarkoituksenmukaista ettemme voi katsoa aurinkoon, koska se mitä näemme sen valossa, on merkittävämpää. Vuonna 1987 Julia Kristevalle ”musta aurinko” merkitsi melankoliaa. Vuonna 2018 itselleni sitä ovat öljy ja muovi. Joillekin Saturnus.

Nuorempana näin toistuvasti unta, jossa pyörin piruettia loputtomasti, vaikka vauhti hidastui. Se oli lempiuneni. Nykyään katson Instagramista, kuinka jotkut pystyvät siihen ihan oikeasti. Mitä jää jäljelle illuusion jälkeen? First Love operoi merkityskadossa, jossa traditio, rakenteet ja hierarkiat pitävät keinotekoisesti yllä jo lyhistynyttä esteettistä järjestelmäänsä. Se katselee illuusiota melankolian läpi ja koittaa luoda uusia merkityksiä kielen, halujen, oireiden ja olemisen välille. Se inhiboi suorittamisen ja loppuunkuluttamisen vaatimusta ja koittaa tulla toimeen itsensä kanssa.

Sara Kovamäki työskentelee liikkeen, videon sekä erilaisten materiaalien parissa. Etsii esitystä kuvataiteen ja tanssin rajapinnalta.

 

 

STATION TO STATION TO STATION – Mira Kautto

Keidas-työryhmä:
Koreografia ja tanssi: Mira Kautto
Musiikki: Timo Kaukolampi

Station to Station to Station on tanssisoolo, joka tavoittelee nostalgian kokemista. Se pysäyttää tai venyttää aikaa, ja haluaa kokea jotakin, mikä ei ole läsnä tai mitä ei välttämättä ole edes olemassa. Station to Station to Station on aikakapseli, joka haisee ja näyttää mielikuville edellisistä hetkistä.

Teoksen ensimmäinen työskentelyvaihe toteutui kesäkuussa Keitaassa, ja tällä hetkellä työ on kasauma monia mahdollisia suuntia. Demossa nähdään ja/tai kuullaan yksi tai useampi näistä.

SILMÄSTÄ SILMÄÄN – Leila Kourkia

Koreografia ja tanssi: Leila Kourkia
Tanssi: Minna Karttunen

”Pedot eivät raatele omaa heimoansa. Me olemme kaikki Ihmisen heimoa.” -Katri Vala

Silmästä silmään esitys on ruumiillista läpikäyntiä siitä, mikä toisen kohtaamisessa voi olla niin satuttavan vaikeaa, miksi emme ihmisinä ikinä opi. Raatelemme edelleen toisiamme.

Keidas residenssissä näkeminen on noussut keskeiseksi teemaksi toisen kohtaamista työstäessämme.

Teoksen työryhmään kuuluu koreografi Leila Kourkia, tanssitaiteilija Minna Karttunen, kuvataiteilija Juho Hellsten, tilataiteilija Elina Lifländer ja valosuunnittelija Nanni Vapaavuori.

Keidas residenssissä työskentelee työryhmästä Kourkia, Karttunen ja Hellsten.

Silmästä silmään esitetään K&C:n jälkeen Vapaan taiteen tilassa 31.8 -2.9.2018.

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Oskar Öflundsin säätiö.

 

MOUTHING (SUUJUTTU) – IRMA-kollektiivi

Välillä tuntuu että kuulen sinunkin äänestäsi milloin olet idea ja milloin elät ääntäsi:

äänihuulet
sylkäisee
imaisee

intiimiyttä ja haurautta ja

ääniaalto. sukellus kohti ja läpipäästö,
pärinä, huutoäänet

syväsukellus,

sata vesipisaraa sata vesivasaraa sata vesihevosta sata vesikasvia ja yksi merihevonen.

IRMA -kollektiivi on työskennellyt Keidas -residenssin ajan äänen potentiaalisuuden parissa. ”Me ajatellaan tätä suujuttua yhdenlaisena konserttina.”

IRMA ­kollektiiviin kuuluvat neljä Helsingissä asuvaa taiteentekijää Krista­Julia Arppo, Anne Naukkarinen, Heidi Suur­Hamari ja Katriina Tavi. IRMA on keväällä 2016 perustettu ruumiillisuutta ja yhdessä olemisen mahdollisuuksia taiteellisesti tarkasteleva kollektiivi. IRMA on johdannainen saksankielen sanasta irmin, joka tarkoittaa suurta ja mahtavaa. Irma tarkoittaa myös portugalin kielellä sisarta (irmã).

 


OH, FOREST
Maija Nurmio

Esitys metsästä piirtyy esiin aistihavaintojen reunalta. Se on vihapuheeton alue, jossa olemme vapaita leikkimään irrationaalisella ja absurdilla.
Koreografia: Maija Nurmio ja työryhmä
Tanssi: Jonna Eiskonen, Kati Korosuo ja Maija Nurmio
Pukusuunnittelu: Kirsi Gum
Äänisuunnittelu: Miikka Ahlman
Valosuunnittelu: Raisa Kilpeläinen
Mentori: Sanna Kekäläinen
Tuotanto: Barker-teatteri, K&C Kekäläinen & Company ja Maija Nurmio
Esitykset | Performances:
24.5. 19.00
25.5. 19.00
(26.5. 19.00) ESITYS VALITETTAVASTI PERUTTU SAIRAUSTAPAUKSEN VUOKSI 26.5.!

RUUMIILLISEN TAITEEN TEATTERI
Kaapelitehdas Tallberginkatu 1 C, 4. krs.
Liput | Tickets: 25/15 €
Lippuvaraukset | Reservations:
kc(at)kekalainencompany.net / 09 694 1201
Liput ovelta puoli tuntia ennen esityksen alkua vain käteisellä. Tervetuloa!
Tickets at the door half an hour before, with cash only! Welcome!
Työryhmä työskenteli Keidas-residenssissä kesällä 2016.

www.maijanurmio.com

Kuva: Miikka Ahlman


VIOLA
Masi Tiitta
Masi Tiitan, Hanna Ahdin ja Anna Torkkelin teoksessa ajallisuus tulee näkyväksi väsyneissä ja aistivissa ruumiissa. Ruumiin painon kuuntelu ja aistien herkistäminen synnyttävät lamaantumisen, lillumisen ja avautumisen liikkeitä.
Teoksen taustalla kummittelee Claude Debussyn Sonate pour flûte, alto et harp vuodelta 1915. Sen pidättäytynyt surumielisyys, joka on herkkää ja aistillista. Huilun, alttoviulun ja harpun sointien sulautuminen toisiinsa. Ensimmäisten tahtien esitysohjeet mélancoliquement ja doux et pénétrant voisivat olla kuvaus kukkien tuoksusta.
Koreografia:
Masi Tiitta yhdessä Hanna Ahdin ja Anna Torkkelin kanssa
Tanssi:
Hanna Ahti ja Anna Torkkel
Mentori:
Sanna Kekäläinen
Tuotanto:
K&C Kekäläinen & Company, Ehkä-tuotanto, Masi Tiitta
Esitykset | Performances:
14.1. 19.00
16.1. 19.00
17.1. 19.00
RUUMIILLISEN TAITEEN TEATTERI
Kaapelitehdas Tallberginkatu 1 C, 4. krs.
Liput | Tickets: 25/15 €
Lippuvaraukset | Reservations:
kc(at)kekalainencompany.net / 09 694 1201
K&C:n toimisto hiljenee joulun ajaksi. Vastaamme sähköpostitse tulleisiin lippuvarauksiin hyvissä ajoin ennen esityksiä.

Liput ovelta puoli tuntia ennen esityksen alkua vain käteisellä. Tervetuloa!
Tickets at the door half an hour before, with cash only! Welcome!
Työryhmä työskenteli Keidas-residenssissä kanssa kesällä 2016.
Photo: Jukka Herttua

http://www.masitiitta.portfoliobox.me/


INTIMA Ö
Johanna Ikola
”Intima Ö:n prosessissa poikkeuksellista on ollut aika. Meillä on ollut aikaa. Olemme saaneet olla teoksen äärellä, ottaa etäisyyttä teokseen, olla rauhassa, antaa asioiden muhia ja palata jälleen. Tässä ajassa riittävä aika on poikkeuksellista.
Prosessin loppuvaiheessa Intima Ö alkoi näyttäytyä kamarinäytelmän muodossa. August Strindbergin lanseeraaman käsitteen mukaan kamarinäytelmä on pienelle näyttämölle tarkoitettu lyhyehkö intiimi näytelmä. Intima Ö on kamaritanssi.” – Johanna Ikola
Konsepti: Johanna Ikola
Koreografia ja esitys: Johanna Ikola ja Jouni Majaniemi
Mentori: Sanna Kekäläinen
Tuotanto: K&C Kekäläinen & Company, Johanna Ikola
Työryhmässä mukana myös Kaisa Niemi
Esitykset | Performances: 2.12. 19:00, 3.12. 19:00 & 4.12. 15:00
Ruumiillisen taiteen teatteri, Tallberginkatu 1 C 4 krs | 4th floor.
Liput | Tickets: 25/15 e
Lippuvaraukset | Reservations: kc(at)kekalainencompany.net / 09 694 1201
Liput käteisellä ovelta puolta tuntia ennen esitystä! Tickets at the door half an hour before, with cash only!
Teosta ja esiintyjien työtä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Tanssija Johanna Ikola on työskennellyt pääasiassa freelancetanssijana mm. Alpo Aaltokosken ja Liisa Pentin teoksissa. Erityisesti viime vuosina Johanna on tehnyt omia koreografioita, joissa hän on syventänyt omaa tanssijapersoonaansa ja tutkinut oman ilmaisuvälineen rajoja ja mahdollisuuksia. Johanna on työskennellyt aiemminkin K&C:n kesäresidenssiläisenä Ruumiillisen taiteen teatterissa.
Tanssija Jouni Majaniemi on kirkaslinjainen moneksi muuntuva freelancetanssija. Hänen monipuolista tanssijan työtään ja lavapersoonaansa on ihasteltu mm. Alpo Aaltokosken ja Jaakko Niemisen koreografioissa.

Photos: Joakim Pusenius


NATURA DISKOTEKA
Janne Marja-aho & Martin Bergström
Desmodium Gyrans, ”dancing plant”, on aasialainen kasvi, joka reagoi musiikkiin heiluttamalla lehtiään, tanssimalla.
Peter Wohllebenin uusi tietokirja, ”Puiden salattu elämä”, kertoo kasvien ja puiden kommunikaatiosta. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että niin puut kuin muutkin kasvit välittävät tietoa toisilleen, varoittavat, suojelevat kuin myös hoitavat toisiaan. Ne siis kommunikoivat keskenään.
Puheen ja kielen täyttämässä ihmismaailmassa kommunikointi on käynyt yhä aggressivisemmaksi. Kovaäänisyys on hyve.
Teoksessamme tutkimme hiljaista kommunikaatiota. Onko ihminen tässä kovaäänisessä yhteiskunnassa menettämässä kykynsä kokonaisvaltaiseen kuuntelemiseen, kyvyn olla läsnä, olla hiljaa ja kuunnella, mitä ympärillämme tapahtuu? Onko meillä enää kykyä tai halua oppia luonnosta?
Konsepti ja esitys | Concept & performance: Janne Marja-aho & Martin Bergström Koreografia | Choreography: Janne Marja-aho
Lavastus, puvustus | Scenography, costume design: Martin Bergström
Äänisuunnittelu | Sound design: Ona Kamu
Mentori | Mentor: Sanna Kekäläinen
Tuotanto | Production: K&C Kekäläinen & Company
Esitykset | Performances: 12.5. 19:00, 14.5. 19:00 & 15.5. 15:00
Ruumiillisen taiteen teatteri, Tallberginkatu 1 C 4 krs | 4th floor.
Liput | Tickets: 25/15 e
Lippuvaraukset | Reservations: kc(at)kekalainencompany.net / 09 694 1201

Lipunmyynti aukeaa esityspäivänä puolta tuntia ennen esitystä. Lippukassalla käy vain käteinen! Tervetuloa!
Tickets can be bought at the door half an hour before the performance. Only cash! Welcome!

MARTIN BERGSTRÖM
It is a bubbly and boisterous place, the creative mind of Martin Bergström. Originally, and still, a fashion designer, his ingenuity is also applied to such diverse fields as stage outfits, interior design, prints and set design – using everything from fruits, decomposing fabrics, ink stains and forgotten handicraft techniques to bring his compositons alive.
Educated at Konstfack University College of Arts Crafts and Design in Stockholm and Universität der Kunste in Berlin – he graduated with an M.A. in Textiles in 2005 – Bergström has an artistic outlook when it comes to fashion and design. This is true whether he´s producing made-to-order garments or collaborating on one-off projects with globe-spanning companies.
Organic shapes meet abstraction, playfulness merge with couture-like sewing techniques, futuristic shapes are found in the old, rotting potato found in the fridge. In the work of Martin Bergström, restraint and artistic freedom create a dramatic tension, and despite the kaleidoscopic quality of Bergström´s prints, there´s a feeling of something held-back and controlled. This is partly due to a careful selection process in which the free-flowing creativity is edited and reworked.
JANNE MARJA-AHO
Tanssija Janne Marja-aho on tullut tunnetuksi Helsingin kaupunginteatterin valovoimaisena esiintyjänä, jonka hallitsema laaja ilmaisukeinojen kirjo ja aseistariisuva läsnäolo lumoavat katsojansa. Nykyään freelancerina toimiva Marja-aho esiintyykin varsin erilaisissa yhteyksissä – hänet on nähty niin Sanna Kekäläisen ja Kenneth Kvarnströmin nykytanssiteoksissa kuin musiikkiteatterin estradeilla Suomessa ja ulkomailla.

Photos: Martin Bergström