Keskustelu-Conversation

Keskustelu-Conversation

 

KESKUSTELU – CONVERSATION

Maailmasta ei puutu mielipiteitä eikä tehoja vaan läsnäoloa, henkilökohtaisen paljastavaa ajatusten vaihtoa ja korvia jotka kuuntelevat.

Keskustelu – Conversation on tapahtuma, jossa koreografi-tanssija Sanna Kekäläinen ja ohjaaja Janne Saarakkala tutustuvat toisiinsa yleisön edessä käymällä luottamuksellisen ja intiimin keskustelun. He pyrkivät harjoittamaan puuttuvia taitoja ja seuraamaan tajuntojensa dialogista, spontaania virtaa. Keskustelun aiheina ovat läheisyys ja rakkaus sekä se mitä muuta taiteilijoilla on juuri sillä hetkellä sydämellään ja mihin keskustelu heidät johdattaa. Jokainen keskustelu on ainutkertainen tapahtuma, joka purkaa ja tarkastelee henkilökohtaisuutta, yksityisyyttä, peittämistä ja piilottamista sekä aukaisemista ja paljastamista ei-representatiivisesti.

Keskustelu – Conversation on vuonna 2019 esitetty nimellä Kaksi käsitteellistä versiota henkilökohtaisesta Amos Rex -taidemuseon Bio Rex -näyttämöllä Helsingissä. Esitystapahtuma on rakentunut Sanna Kekäläisen asettamille tehtäville, joihin Janne Saarakkala on pureutunut tajunnanvirtametodinsa avulla. Metodi on kehitetty alun perin Saarakkalan sooloperformanssiin Puhuva pää, jota hän on esittänyt ja varioinut vuodesta 2001 saakka.

Teosta esitetään myös kiertueversiona nimellä Tête-à-tête.

 

Esitykset:

  • Kaksi käsitteellistä versiota henkilökohtaisesta, Amos Rex 2019
  • Keskustelu-Conversation, K&C Tila 20.-27.10.2020
  • Tête-à-tête, XS-festivaali. Kutomo 2.12.2020
  • Tête-à-tête, Bodybuilding-festivaali 13.5.2021
  • Keskustelu-Conversation, Instagram Live 27.10.2021
  • Keskustelu-Conversation, K&C Tila 29.10.2021

 

“Tête-à-tête oli huikaisevan upottava kuuntelukokemus katsojalle. Keskustelu vaihteli rytmiltään vivahteikkaasti, ja se oli taidetta itsessään. Keskustelu soljui ymmärrettävästi työhön kiinteänä osana taiteilijaidentiteettiä. Kekäläinen ja Saarakkala puhuivat myös toksisen ja rakentavan kateuden erosta ja anteeksiannosta… Maailman nopeatempoisuuden keskellä ja hienovaraisten kohtaamisten vähentyessä on tärkeä pohtia, miten olla elämän tilanteissa läsnä ja pysähtyä kuuntelemaan toista kiireettömästi.”
Suvi Satama, Turun Sanomat 4.12.2020

“Minulle annettiin lahjaksi näköala ihmiseen. En ollut tirkistelijä, minusta tuli katsojana keskustelun äänetön dialogikumppani. Miltei hämmästyn, kun mieleen nousee sellainen sana kuin pyhä. Keskustelussa koin pieniä pyhiä hetkiä. Hyvältä tuntui jakaa omia katsomiskokemuksia esiintyjien kanssa esityksen jälkeen. Tämäkin osana esitystä.”
Hanna Helavuori: Keskustelu – pudotettua olemista, julkaistu 22.10.2020
https://hannahelavuori.com/keskustelu-pudotettua-olemista/