Faunin iltapäivä – La Petrushka


Afternoon of a Faun | photo: Jussi Pakkala | in the photo: Sanna
Kekäläinen

FAUNIN ILTAPÄIVÄ – AFTERNOON OF A FAUN (1996/2006)
LA PETRUSHKA (2006)
Tanssiteatteri Kekäläinen & Company juhlii vuonna 2006 kymmenvuotista toimintaansa suomalaisen ja kansainvälisen tanssin kentällä. K&C aloitti toimintansa vuonna 1996 teoksilla Requiem – tanssiteos Mozartin hengessä ja Faunin iltapäivä.
FAUNIN ILTAPÄIVÄ
Kekäläinen & Companyn vuonna 1996 ensi-iltansa saanut Faunin iltapäivä oli Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin tilausteos. Tuolloin faunina tanssi Mika Backlund, yksi K&C:n perustajajäsenistä, koreografia oli Sanna Kekäläisen. Teosta esitettiin laajasti ulkomailla ja se sai runsaasti positiivista palautetta. Nyt kymmenen vuotta ensiesityksen jälkeen Sanna Kekäläinen tekee Faunin iltapäivä teoksesta version itselleen.
Faunin iltapäivä (1912) oli balettitanssijana tunnetun Vaslav Nijinskyn debyytti koreografina. Teos perustuu Stéphane Mallarmén samannimiseen runoon ja Claude Debussyn sävellykseen. Sanna Kekäläisen Faunin iltapäivän musiikkina on Debussyn sävellys, mutta aihe ja eräät Nijinskyn teemat on tulkittu tämän hetken näkökulmasta.
LA PETRUSHKA
La Petrushka on Sanna Kekäläisen kolmelle naistanssijalle tekemä uustulkinta balettiklassikosta Petrushka. Kekäläinen on teoksessaan poiminut tarkastelun keskiöön kateuden käsitteen. Hän pyrkii hahmottamaan tätä vaikeaa tunnetta naisten keskinäisessä kanssakäymisessä ja siirtää näkökulman tämän päivän naisen elämään.
Petrushka on maailmanlaajuisesti tunnettu onneton ja kuolematon sankari. Venäläisestä kansanperinteestä kumpuavasta Petrushka -nuken tarinasta teki vuonna 1911 baletin kuulu venäläinen balettiseurue, Ballets Russes. Baletin musiikin sävelsi Igor Stavinsky ja Petrushkan roolin tanssi Vaslav Nijinsky. Tarina kertoo kiertävästä nukketeatterista, jonka hahmot Petrushka, Mauri ja Ballerina heräävät elämään. Nuket kokevat ja käyvät läpi vahvoja inhimillisiä tunteita, kuten rakkautta, vihaa ja kateutta. Tarina kulminoituu Petrushkan kuolemaan. Petrushkan henki on kuitenkin kuolematon ja hän ilmaantuu maiseman ylle virnistelemään maailmalle.
Faunin iltapäivä
Koreografia ja tanssi: Sanna Kekäläinen
Musiikki: Claude Debussy
Teksti: Kari Hukkila
La Petrushka
Koreografia: Sanna Kekäläinen
Musiikki: Igor Stravinsky
Tanssi: Lilja Lehmuskallio, Tiia Vainonen, Agnese Vanaga

Valosuunnittelu: Jarkko Lievonen
Visualisointi: Taina Relander
Tuotanto: Kekäläinen & Company
Ensi-ilta: 22.4. klo 19.00, K&C Tila,Kaapelitehdas C -rappu, 4krs.
Muut esitykset: 26/27/28.4. ja 3/5/6/8/9/11/12/13.5 klo 19.00 sekä 24.4 ja 2.5. klo 14.00.

FAUNIN ILTAPÄIVÄ vierailut:
Mobile Dance / IETM Helsinki, marraskuu 2006
X International Dance Theatres Festival, Lublin, Puola, marraskuu 2006
Tanz ist-festivaali, Dornbirn, Itävalta, kesäkuu 2009

Afternoon of a Faun | photo: Jussi Pakkala | in the photo: Sanna
Kekäläinen

La Petrushka | photo: Jussi Pakkala | in the photo: Agnese Vanaga, Lilja Lehmuskallio

La Petrushka | photo: Jussi Pakkala | in the photo: Agnese Vanaga, Tiia
Vainonen, Lilja Lehmuskallio