Häpeä – Shame


Häpeä-Shame | photo: Sari Tervaniemi | in the photo: Panu Varstala, Sanna Kekäläinen

HÄPEÄ – SHAME (2010)
Syksyllä 2009 K&C aloittaa laajan tutkimusprojektin, joka sisältää kaksi suurimittaista teosta sekä demonstraatioita työprosessista.
Häpeä-projekti on läpileikkaus Häpeän käsitteeseen ja sen ilmenemiseen. Taustatutkimuksen koreografi Sanna Kekäläinen on tehnyt käyttäen psykoanalyyttisiä sekä filosofisia tutkimuksia ja nykykirjallisuutta törmäyttäen niiden käsitteitä ja päätelmiä ja havainnoiden syntyneitä törmäyskohtia. Miksi häpeämme?
Häpeä-projekti on yhteiskuntakritiikkiä terävimmillään ja se myös ottaa vahvasti kantaa läpikapitalisoituneeseen yhteiskuntaamme.
Häpeä on ihmisen autonomian vastakohta ja arkaainen varhainen tunne. Tästä syystä Häpeää on kautta historian käytetty tehokkaana vallan välineenä. Sitä käytetään alistamaan naisia ja muita vähemmistöjä. Koreografin varhaisten teosten Studien über Hysterie (1991) ja Miekassani on 7 terää ja 3 solmua (1992) teemat ja aiheet ovat läheisessä vuorovaikutuksessa Häpeän juurien kanssa: Studien über Hysterie käsitteli naisen hysteriaa häpeämättömästi ja rehellisesti tuoden näyttämölle ruman, hysteerisen naisen. Miekassani on 7 terää ja 3 solmua käsitteli naisen hurmiota, lähdeaineistonaan Avilan Pyhän Teresan hurmio ja kirjoitukset, suoralla ja aistivoimaisella tavalla. Kaikuja näistä teoksista voidaan kuulla Häpeä-projektissa.
HÄPEÄ-SHAME
Syksyllä 2009 aloitettiin projektin ensimmäisen teoksen Häpeä-Shame harjoitusprosessi, joka huipentuu tammikuussa 2010 ensi-iltaansa K&C Tilassa. Työryhmässä on Kekäläisen lisäksi Lilja Lehmuskallio, Laura Norppa sekä Panu Varstala. Valosuunnittelusta K&C Tilassa vastaa jo pitkään K&C:n kanssa työskennellyt Heikki Paasonen.

Käsikirjoitus, koreografia, teksti ja tila: Sanna Kekäläinen
Tanssijat: Sanna Kekäläinen, Lilja Lehmuskallio, Laura Norppa ja Panu Varstala
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Ensi-ilta: 16.1. klo 19.00
Esitykset: 19./22./24./27./29./31.1. ja 3./5./7./10./12.2. klo 19.00
K&C Tila, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, 4. krs.

Häpeä-Shame | photo: Sari Tervaniemi | in the photo: Panu Varstala, Sanna Kekäläinen