K&C 15-vuotisjuhlafestivaali

K&C 15-VUOTISJUHLAFESTIVAALI
K&C KEKÄLÄINEN & COMPANY JUHLII 15-VUOTISTA TOIMINTAANSA FESTIVAALIOHJELMISTOLLA, JOKA KERTOO SEKÄ TAITEELLISESTA MENESTYKSESTÄ ETTÄ TAIDEPOLIITTISESTI MYRKYISÄSTÄ HISTORIASTA
Teatteri perustettiin syyskuun alussa 1996 ja se toimi aluksi nimellä Ruumiillisen Taiteen Teatteri / Physical Art Theatre. Ensimmäinen teos oli Acts of Desire / Halun tekoja, ja sen kantaesitys oli Budapestissa Mu-teatterissa marraskuussa 1996.
Juhlia voi sekä ajankohtaisia ilonaiheita että selviytymisiä aiemmista vaikeuksista.
K&C:n yleisömäärä on kasvanut tasaisesti ja yleisön kanssa käyty vuoropuhelu kertoo teosten ajankohtaisuudesta, koskettavuudesta ja jaettavuudesta. K&C on vahvasti identifioitunut Helsingin Kaapelitehtaalle. Teatteri on ollut vuokralla samassa tilassa perustamisestaan lähtien. Tila antaa rauhalliset puitteet teosten tekemiseen ja tila on jo muodostunut arvokkaaksi osaksi teatterin historiaa. Vaiheittain tila on kunnostettu näyttämöksi ja nyt juhlavuonna kunnostustyöt on viimeistelty nousevalla katsomolla ja aulatilan kunnostuksella. K&C:n tila helpottaa tanssitaiteen vapaan kentän kroonista esitys- ja harjoitustilojen puutetta. Oman ohjelmiston ohessa tila on vierailevien taiteilijoiden käytössä.
K&C:n kansainvälinen vastaanotto on alusta asti ollut ilahduttava. Kuluvana syksynä Sanna Kekäläisen THE BEAST – A Book in an Orange Tent on valittu CINARS – International Exchange for the Performing Arts -tapahtuman ohjelmistoon Montrealissa marraskuussa. CINARS on yksi merkittävimmistä esittävän taiteen tapahtumista maailmassa ja ensimmäisen kerran suomalainen tanssitaiteen edustaja on nyt valittu ohjelmistoon. Kanadan lisäksi THE BEAST nähdään lokakuussa Kölnissä, Saksassa. Kansainvälinen arvostus on kannatellut teatteria varsinkin silloin, kun toiminta kotimaassa on ollut uhan alla.
Alkuvuosina K&C:n toiminta joutui Helsingin Sanomissa julkaistun tanssitaiteen valtakritiikin kanssa kovaan vastakkainasetteluun. Jokaisen uuden teoksen kohdalla ilmapiiri oli puolin ja toisin latautunut millaisen käänteen tilanne tulisi saamaan. Nyt uudelleen nähtävien, Kekäläisen toisen sooloperiodin teosten aattona tilanne oli niin kärjistynyt, että pelissä olivat jo toimintaedellytykset taiteellisen toiminnan jatkumiselle. Jälkikäteen voi todeta, että konflikti sisältää suomalaisen taidekritiikin räikeimpiä yksittäisiä episodeja sitten 1950- ja 1960-lukujen modernismi-kiistojen. K&C:llä onkin nyt ilo kiittää runsasta joukkoa yksityishenkilöitä, joukossa merkittäviä eri kulttuurialojen edustajia, jotka kirjoituksillaan ottivat julkisesti kantaa K&C:n teosten puolesta ulkomaita myöten.
15-vuotisjuhlaohjelmisto käsittää neljä teosta, tuoreen teoksen THE BEAST – A Book in an Orange Tent sekä uudelleentulkinnat teoksista IHO – SKINLESS, UHRI – SACRE ja VERSO. Kaikkia nyt uudelleentulkittuja teoksia esitettiin ulkomailla menestyksekkäästi. Erityisesti IHO – SKINLESS oli hyvin kysytty teos ja keräsi runsaasti esityskertoja ja yleisöä. Teokset tehdään nyt pienimuotoisina ja uudet tanssijat omaksuvat ne.


THE BEAST – A Book in an Orange Tent (2011)
”Näyttämön keskiössä on 1970-luvun kellanoranssi kupoliteltta. Teltasta käsin näyttämö avautuu katsojalle muistin ja muistin merkityksen paikaksi. Teoksen aihepiiri on yleismaailmallinen. Sisä- ja ulkopuoli, reuna- ja marginaali-identiteetit ja maailman poliittiset konfliktit limittyvät ihmisen mielenmaiseman kanssa. Kekäläinen, the beast, draaman esittäjä (protagonista) eli tapahtuman subjekti tarkastelee maailmaa kärjistyksen ja katastrofin näkökulmasta.” (Sanna Kekäläinen)
THE BEAST sai ensi-iltansa marraskuussa 2011 Kiasma-teatterissa Helsingissä. Teos on vaikuttava tutkielma muistista, identiteetistä ja ihmismielen liikkeestä. Kiitetty teos on herättänyt laajaa huomiota myös kansainvälisesti. THE BEASTiä työstettiin residenssissä Tukholman Dansens Husissa, jossa nähtiin teoksen ensimmäinen versio ja vuoden 2012 loppuun mennessä teosta on esitetty Puolassa, Saksassa ja Kanadassa.

”Sanna Kekäläisen uusin sooloteos THE BEAST – A Book in an Orange Tent on lokerointia kaihtavaa ihmisen puhetta, jota todella nykyaikana tarvitaan.” ”Hän on jälleen aivan vastaansanomattoman antaumuksellinen esiintyjä, jonka läpi virtaa liikettä, tunnetta ja sanoja.” – Maria Säkö, Helsingin Sanomat, 30.11.2011
Käsikirjoitus, koreografia, teksti ja tanssi: Sanna Kekäläinen
Koreografin assistentti: Lilja Lehmuskallio
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Tuotanto: K&C Kekäläinen & Company / Kiasma-teatteri. With support from Dansens Hus, Stockholm.
Esitykset K&C Tilassa 9./11.11. ja 15.12.


Sanna Kekäläinen kertoo aiemmista teoksista:
IHO – SKINLESS (2001)
”Iho on ihmisruumiin suurin elin. Se on noin 2 m² suuruinen ja painaa nelisen kiloa. Iho toimii samalla kertaa sekä rajana että yhdistävänä tekijänä ihmisen ja ulkomaailman välillä ja siksi se kantaa pinnassaan sekä luonnon että kulttuurin jälkiä” (Sanna Kekäläinen).
Koreografia: Sanna Kekäläinen
Tanssi: Jonna Eiskonen
Teksti: Kari Hukkila
Valosuunnittelu: Ina Niemelä
Esitykset K&C Tilassa 22./24./25.11.


UHRI – SACRE (2001)
”Uhri-Sacre -teos keskittyy uhrin käsitteeseen syntipukkina. Syntipukki on hahmo, jonka päälle heitetään yhteinen paha. Teoksessa tanssija asettuu syntipukin asemaan ja yrittää katsojan edessä tanssia itsensä hengiltä” (Sanna Kekäläinen).
Koreografia: Sanna Kekäläinen
Tanssi: Andrius Katinas
Musiikki: Igor Stravinsky
Valosuunnittelu: Ina Niemelä
Esitykset K&C Tilassa 29.11. ja 1./2.12.


VERSO (2002)
”Aikoinaan minua kiinnosti sanojen vers, versio ja verse moneen suuntaan haarautuvat merkitykset ja etymologiat eri kielissä. Siinä tuli mukaan versiot, toisinnot ja tulkinnat ja värssyt ja runous ja kulkusuunta jotakin kohti tai päin ja myös kasvit ja teknisiä asioita kuten kirjan selkä- ja kääntöpuoli. Kaikesta tästä alkoi kehittyä sanan klassisessa mielessä eksistentialistinen tematiikka, jossa painopiste oli versioissa katoavaisuudesta” (Sanna Kekäläinen).
Koreografia: Sanna Kekäläinen
Tanssi: Hanna Ahti
Teksti: Kari Hukkila
Valosuunnittelu: Ina Niemelä
Esitykset K&C Tilassa 7./8./9.12.


Kaikki esitykset klo 19.00
K&C Tila, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 C, 4 krs.
Liput 20/12€
Festivaalipassi 35€
Lippuvaraukset: kc@kekalainencompany.net / 09 694 1201
Tuotanto: K&C Kekäläinen & Company

 

THE BEAST | Photo: Ella Tommila /KKA | in the photo: Sanna Kekäläinen

Iho-Skinless | photo: Lilja Lehmuskallio | in the photo: Jonna Eiskonen

Uhri-Sacre | photo: Lilja Lehmuskallio | in the photo: Andrius
Katinas

Verso | photo: Lilja Lehmuskallio | in the photo: Hanna Ahti