Persoona – Person


Person | photo: Heli Rekula | in the photo: Sanna Kekäläinen

PERSOONA – PERSON (2004)
– Mielen heijastuksia
K&C:n uutuus Persoona on jatkoa tanssiteatterin ihmisen sielunelämää käsittelevien esitysten sarjaan. Persoona heijastaa menestyksekkään Mieli–Mind-teoksen tematiikkaa, vieden aihetta askeleen pidemmälle. “Mieli–Mind on yksi Sanna Kekäläisen parhaimpia teoksia” (Jan-Peter Kaiku / Hufvudstadsbladet 15.1.2004). Persoona on avoin prosessinomainen vuoropuhelu Mieli–Mind-teoksen kanssa.
Sanna Kekäläinen katsoo uudessa teoksessaan myös Samuel Beckettin ainutlaatuiseen absurdiin maailmaan sämpläten Beckettin pienoisnäytelmää Rockaby. Kekäläiselle tyypilliseen ja omintakeiseen tapaan teoksesta muodostuu kokonainen maailma intensiivisen ja avoimen prosessin myötä.
Persoona-teoksessa kaksi tanssijaa konkretisoivat riemukkaasti ihmisen ominaisuutta rakentaa omaa kuvaansa toisiin ihmisiin peilaten ja toisten varaan rakentaen. Tanssijaduon yhteistyö on rikasta ja hedelmällistä, toinen tanssijoista heittäytyy hetkittäin dj:n roolin ryhmittäen ja pohjustaen toisen liikettä. Tanssijat liukuvat draamallisesta ilmaisusta vapaampaan läsnäoloon siten, että kohtaaminen ja roolien leikki on katkeamatonta. Teos tutkailee ihmisen persoonaa ja identiteettiä kysyen, mistä ja miten käsitys minästä muodostuu.
Persoonaa voi katsoa myös yhtenä ihmisenä. Esiintyjät ovat yksilön persoonan eri puolien ilmentäjiä tai rakennuspilareita. Välillä sopusoinnussa keskenään, ajoittain ilmiriidassa toistensa esitystilaa anastaen. Teoksessa piirtyy esiin persoona ja varjo, se minkä ihminen itsessään haluaa nähdä ja se minkä itsessään haluaa kieltää. Teos juhlii ihmisen persoonan ainutkertaisuutta ja rajattomuutta.
Koreografia: Sanna Kekäläinen
Tanssi: Sanna Kekäläinen ja Johanna Rantanen
Valosuunnittelu: Matti Jykylä
Äänisuunnittelu: Aake Otsala
Tuotanto: Kekäläinen & Company
Esitykset Turbiinisalissa Kaapelitehtaalla Tallberginkatu 1
14.4.2004, ensi-ilta
16.4./18.4./20.4./21.4./23.4./25.4./26.4./28.4./29.4.

Vieraliut: the VIII International Lublin Dance Theatres Festival, Puola, marraskuu 2004

Person | photos: Marjo Tynkkynen | in the photos: Sanna Kekäläinen, Johanna Rantanen