Shared Space and Things We Need

Kuva: Pietari Purovaara

 

SHARED SPACE AND THINGS WE NEED

Jokaisella ajalla on oma kohtalonkysymyksensä.

Meidän aikanamme tämä kysymys syntyy ilmastokriisistä, massasukupuutosta ja aikaamme leimaavasta väkivallasta.

Siksi esittävältä taiteelta tulisi odottaa uusia periaatteita, jotka syntyvät tästä kysymyksestä. Tämä teos ehdottaa sellaisiksi jakamista ja vieraanvaraisuutta.

Käsite Avoin teos – Open Score on ohjaaja Sanna Kekäläisen kehittämä metodi ja tekniikka, joka aukaisee perinteisen teoksen suljetun ja sulkeutuneen muodon ja merkityksen. Open Score ei määrittele teoksen muotoa lopullisesti, vaan antaa sen elää ja muuntua erilaisiin tilanteisiin ja ajattelumalleihin, paikkoihin ja tiloihin. Tämä adaptoituminen tarkoittaa vahvasti myös teoksen sisältöä; ei pyritä sulkemaan ympyrää vaan avaamaan se ja näin luodaan teokselle laaja olemassaolo, uusia muotoja ja mahdollisuuksia.

Tässä teoksessa jaettu tila tarkoittaa myös materiaaleja, niiden eloperäisyyttä ja niiden hoivaamista.

Teoksessa olemisen ja ilmaisun tavoilla kysytään mitä on jakaminen ja mitä on vieraanvaraisuus ja myös mitä ovat jakaminen ja vieraanvaraisuus esittävässä taiteessa.

Tila ja kokemus on jaettu samalla tavoin kuin maailma on jaettu ja yhteinen.

Käsikirjoitus, ohjaus ja koreografia, tila Sanna Kekäläinen

Esiintyjät ja yhteistyö:
Sanna Kekäläinen
Leila Kourkia
Lara Müller
Jaakko Kulomaa
Johanna Rantanen

Esinemaailma (paitsi pressut ja kassit) nabbteeri & Riikka Keränen

Äänisuunnittelu Jaakko Kulomaa

Valosuunnittelu Lauri Sirén

Esitykset
Ensi-ilta ke 27.9.2023 klo 19
pe 29.9. klo 19
la 30.9. klo 15

ti 3.10. klo 19
ke 4.10. klo 19
pe 6.10. klo 19
la 7.10. klo 15

Paikka: KokoTeatteri, Hämeentie 3, Helsinki

Tuotanto: Kekäläinen & Company, KokoTeatteri

Teos esitetään kouluikäisille lapsille ja nuorille muokattuna versiona Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa 18.-21.10.2023.

 

Kuva: Janne Nabb

 

***

PRESSIKUVAT

***

TEOSARVIO

“Ei ole selkeitä vastauksia aikamme polttaviin kysymyksiin. Ainoa vaikuttava asia on teko: Shared Space And Things We Need avautuu niin monin tavoin kohti maailmaa, että se itsessään on vastaus. Aivan kuin liike ja ääni kuorisivat pois kaikkea epäolennaista, ja jäljelle jäisivät yksinkertaisesti vain paljaat, alkukantaiset tarpeet.

Tärinä saa koko ajan rinnalleen silittämisen, keittämisen, villan karstaamisen, huoltamisen ja puhdistamisen eleitä. Koko ihmisen olemassaoloa järisyttävä yhteyden ja hoivan kaipuu myös täytetään.

Esitys kysyy: mitä on vieraanvaraisuus ja jakaminen? Esiintyjien eleiden tarkkuus ja herkkyys ovat aivan omaa luokkaansa, ja ne tarttuvat katsojaankin.

Aivan kuin tanssiteos kykenisi palauttamaan katsojien ruumiisiin tietoa hoivasuhteiden välttämättömyydestä kovassa, väkivaltaisessa, lajikadon ja ilmastokatastrofin keskellä elävässä maailmassa.”

Maria Säkö, Helsingin Sanomat 28.9.2023:Sanna Kekäläisen teos täyttää koko ihmisen olemassa­oloa järisyttävän yhteyden ja hoivan kaipuun

 

VIDEO