
Teksti pohjautuu ohjaajan haastatteluun.
Ihmiskunnan kuolinmessu
Sanna Kekäläisen uusi teos Etiopialainen ystävä 2 on voimakas ja ajatuksia herättävä matka ihmiskunnan alkuperään, olemassaoloomme ja sen järkkymiseen. Sen keskiössä on yksi lause, joka nimittää koko teosta: ”Jokainen ihminen tulee Etiopiasta.” Tämä paradoksaalinen väite kerii auki teoksen punaisen lankakerän, jonka kautta teos rinnastaa paperittomuuden, pakolaisuuden ja ihmisen aiheuttaman massasukupuuton.
Etiopian hedelmällinen maa ja sen paradoksi
Teos muistuttaa siitä, mistä kaikki on alkanut. Etiopiasta on löydetty yksi varhaisimmista esi-ihmisistä, yli 3 miljoonaa vuotta sitten elänyt Lucy.
Samasta maasta paetaan sortoa ja puutetta. Kuljetaan yli Alppien kohti katoavaa tulevaisuutta. Paperittoman pakolaisen elämä on päämäärätöntä selviytymistä, juuretonta pelkoa ja loputonta näkymättömyyttä.
Länsimaiden silmissä nämä paratiisin jälkeläiset ovat tuntemattomia, määrittelemättömiä, ulkopuolisia. Tällainen kategorisointi muistuttaa luonnonvarojen erottelua – jotkin ovat arvokkaita, toiset jätettä ja ’itseisarvo’ vieraskielinen sana. Ihmisen kasvoton valta ulottuu kaikkialle: se päättää, mitkä lajit ansaitsevat elää ja mitkä eivät, ketkä saavat olla olemassa ja ketkä eivät. Paperittoman pakolaisen ja uhanalaisen lajin kohtalo on samankaltainen – hyödyttömyydessään unohdettu ja tyhjäksi riistetty. Ja kaikki tämä aikakaudellamme, jolloin on alkanut taistelu planeettamme viimeisistä luonnonvaroista.
Lajimme sokea itsetuho
Ihminen on laji muiden joukossa – osa luontoa – mutta samalla se on lajina ainutlaatuinen tuhoavuudessaan. Olemme nousseet hallitsevaan asemaan kalliilla hinnalla. Kun ihminen vallanahneudessaan pakottaa osan omasta lajistaan näkymättömiksi – paperittomiksi, olemattomiksi – sysää se myös muut lajit sukupuuttoon, samalla kiihtyvällä vauhdilla.
Teos tekee näkyväksi sen, kuinka valtaapitävien ahneus ja aggressio tulevat näkyviksi heikoimmissa, katoavissa lajeissa, paperittomissa pakolaisissa. Heidät on riistetty juuriltaan, heitä kohdellaan ongelmajätteenä. Samalla ehtyvien luonnonvarojen arvoa pidetään loputtomasti elämää kalliimpana.
Kohti merkityksellistä muutosta
Teoksen ohjaajan ja dramaturgin Sanna Kekäläisen ja kirjailija Kari Hukkilan globaali näkökulma avaa anteeksipyytelemättä musikaalin näyttämön, jossa vallan historia ja nykyajan maahanmuuttopolitiikka kietoutuvat yhteen ihmiskunnan selittämättömän lajityypillisen piirteen kanssa: haluun hallita, alistaa ja hyödyntää. Teos kieltäytyy eskapistisesta todellisuuspaosta ja vaatii katsomaan kohti
Teoksen merkitysmaailman kuvaama tuhoisa sykli näkyy kaikkialla ympärillämme. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vain yksi esimerkki siitä, kuinka suurvallat tai valta ylipäätään toimii. Ihmisiä ja resursseja siirrellään geopoliittisessa pelissä, jossa kärsijöinä ovat kaikki, joilla on jotakin ryöstettävää ja, jotka vallan näkökulmasta ovat väärässä paikassa.
Etiopialainen ystävä 2 on yhtä aikaa surullinen ja toiveikas. Sen ei kuitenkaan ole tarkoitus jättää katsojaa epätoivoon. Teos muistuttaa meitä humoristisella tavalla siitä, keitä olemme, mistä tulemme ja mitä voimme vielä tehdä.
Ensi-ilta Kansallisteatterin Taivassalissa 8.5.2025. Liput.