Voiko taiteella vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen? Sanna Kekäläisen vastaus on uusi teos: Epidermis – Maan hauras iho

Kekäläinen & Companyn uusi teos Epidermis – Maan hauras iho saa ensi-iltansa Tanssin talon Pannuhallissa, Helsingissä, 28.10.2022.

Teoksen keskiössä on maapallon tila ja tulevaisuus. Miten kuvata suhdettamme sellaiseen, minkä olemme kenties menettämässä?

”Koen liikkeen merkitykselliseksi tässä maailmassa, näissä katastrofeissa”, Sanna Kekäläinen sanoo. ”Yritän etsiä syitä, miettiä miten muisti toimii, tuoda yksityiset kokemukset osaksi jaettua kokonaisuutta. Tunnen suurta tarvetta reflektoida sitä, missä elämme ja mitä meille tapahtuu. Minulle taide ei ole ’vain’ taidetta. Nykytaide on poliittista, ja keho on aina poliittinen.”

Epidermis – Maan hauras iho rinnastaa elollisen luonnon, maan pintakerrokset ja elävien olentojen ihon. Se pyrkii pintaa syvemmälle, toisen nahkoihin. Tilaan syntyy elävä organismi – tapahtuma, joka on yhtä aikaa intensiivinen ja runollinen, yleinen ja hyvin henkilökohtainen.

Kokonaisuus jakautuu neljään kuvitteelliseen locukseen:

Kehojen ja kiertokulkujen paikka.
Toistumisen ja tuhon paikka.
Ajattelun ja määritelmien paikka.
Tulemisen ja lähtemisen paikka.

Teoksessa nähdään eri-ikäisiä, eritaustaisia ihoja ja kehoja. Seitsemästä esiintyjästä nuorin on sveitsiläinen Lara Müller, 23, vanhin taas näyttelijä Seela Sella, 85, joka tekee elämänsä ensimmäisen tanssiroolin. Mukana ovat myös taiteilija–tutkija Annette Arlander sekä Leila Kourkia, Janne Marja-aho, Eero Vesterinen ja Sanna Kekäläinen itse.

Teoksen (englanninkielisestä) tekstistä vastaa Kekäläisen pitkäaikainen yhteistyökumppani, kirjailija Kari Hukkila.

Liput myynnissä Tanssin talon verkkosivuilla:

https://www.tanssintalo.fi/ohjelma/kekalainen-company-epidermis