Kirja ja yhteistyöt

 

SIELU, RUUMIS ja LIHA – Näkökulmia Sanna Kekäläisen työhön /
BODY, MEAT and SPIRIT – Perspectives to the Work of Sanna Kekäläinen

Kaksikielinen kirja sisältää kuuden kirjoittajan näkökulman Kekäläisen taiteelliseen työhön ja sen merkityksiin sekä ainutlaatuisia teosvalokuvia vuosien varrelta. Kirjan kirjoittajat ovat tanssin tutkija, FT Riikka Laakso, filosofi–kirjoittaja, FM Olli Ahlroos, apurahatutkija, VTM Maria Svanström, kuvataiteilija/kirjoittaja/ohjaaja, KuT Teemu Mäki, tutkijatohtori, FT Anu Laukkanen sekä ohjaaja/käsikirjoittaja/esiintyjä, TeM Janne Saarakkala.

Lue lisää kirjasta tästä linkistä

 

UUSIMMAT TEKSTIT

Riikka Laakso: The Questioning Body
Essay (2019), English translation by Lola Rogers
Lue essee suomeksi: Kysyvä ruumis

Seassa-kollektiivi: Soolon tapahtumasta
Runo (2021)

Hanna Helavuori: Soolon tapahtumasta
Kirjoitus (2021)

 

YHTEISTYÖT

Keskustelu-Conversation

KESKUSTELU – CONVERSATION

Maailmasta ei puutu mielipiteitä eikä tehoja vaan läsnäoloa, henkilökohtaisen paljastavaa ajatusten vaihtoa ja korvia jotka kuuntelevat.

Keskustelu – Conversation on tapahtuma, jossa koreografi-tanssija Sanna Kekäläinen ja ohjaaja Janne Saarakkala tutustuvat toisiinsa yleisön edessä käymällä luottamuksellisen ja intiimin keskustelun. He pyrkivät harjoittamaan puuttuvia taitoja ja seuraamaan tajuntojensa dialogista, spontaania virtaa. Keskustelun aiheina ovat läheisyys ja rakkaus sekä se mitä muuta taiteilijoilla on juuri sillä hetkellä sydämellään ja mihin keskustelu heidät johdattaa. Jokainen keskustelu on ainutkertainen tapahtuma, joka purkaa ja tarkastelee henkilökohtaisuutta, yksityisyyttä, peittämistä ja piilottamista sekä aukaisemista ja paljastamista ei-representatiivisesti.

Keskustelu – Conversation on vuonna 2019 esitetty nimellä Kaksi käsitteellistä versiota henkilökohtaisesta Amos Rex -taidemuseon Bio Rex -näyttämöllä Helsingissä. Esitystapahtuma on rakentunut Sanna Kekäläisen asettamille tehtäville, joihin Janne Saarakkala on pureutunut tajunnanvirtametodinsa avulla. Metodi on kehitetty alun perin Saarakkalan sooloperformanssiin Puhuva pää, jota hän on esittänyt ja varioinut vuodesta 2001 saakka.

Teosta esitetään myös kiertueversiona nimellä Tête-à-tête.

Esitykset:

  • Kaksi käsitteellistä versiota henkilökohtaisesta, Amos Rex 2019
  • Keskustelu-Conversation, K&C Tila 20.-27.10.2020
  • Tête-à-tête, XS-festivaali. Kutomo 2.12.2020
  • Tête-à-tête, Bodybuilding-festivaali 13.5.2021
  • Keskustelu-Conversation, Instagram Live 27.10.2021
  • Keskustelu-Conversation, K&C Tila 29.10.2021

“Tête-à-tête oli huikaisevan upottava kuuntelukokemus katsojalle. Keskustelu vaihteli rytmiltään vivahteikkaasti, ja se oli taidetta itsessään. Keskustelu soljui ymmärrettävästi työhön kiinteänä osana taiteilijaidentiteettiä. Kekäläinen ja Saarakkala puhuivat myös toksisen ja rakentavan kateuden erosta ja anteeksiannosta… Maailman nopeatempoisuuden keskellä ja hienovaraisten kohtaamisten vähentyessä on tärkeä pohtia, miten olla elämän tilanteissa läsnä ja pysähtyä kuuntelemaan toista kiireettömästi.”
Suvi Satama, Turun Sanomat 4.12.2020

“Minulle annettiin lahjaksi näköala ihmiseen. En ollut tirkistelijä, minusta tuli katsojana keskustelun äänetön dialogikumppani. Miltei hämmästyn, kun mieleen nousee sellainen sana kuin pyhä. Keskustelussa koin pieniä pyhiä hetkiä. Hyvältä tuntui jakaa omia katsomiskokemuksia esiintyjien kanssa esityksen jälkeen. Tämäkin osana esitystä.”
Hanna Helavuori: Keskustelu – pudotettua olemista, julkaistu 22.10.2020
https://hannahelavuori.com/keskustelu-pudotettua-olemista/

 

SOOLON TAPAHTUMA

Miltä tuntuu olla yksin katseen kohteena? Entä miltä tuntuu valmistaa tanssiteosta yksin?

Soolon Tapahtuman ajatus lähti liikkeelle tarpeesta jakaa usein yksinäistä soolotyöskentelyä, sen merkitystä sekä yleisösuhdetta.

Lin Da, Heli Keskikallio ja Sanna Kekäläinen työskentelevät yhdessä avaten ja pohtien omia sekä toistensa soolotyötapoja. Tapahtuman muoto on yhdessä päätetty ja perustuu ennalta määrättyyn aikaan ja vuorotteluun, jolloin soolopohdinnat kommunikoivat keskenään ja alkavat synnyttää jaettua tilaa, jossa soolo voi saada uusia, kollektiivisiakin merkityksiä.

S-projekti on koreografien Lin Dan ja Heli Keskikallion vuonna 2016 perustama soolopraktiikoita ja sooloesitysten muotoja tutkiva työalusta, jossa he ovat työstäneet sooloja sekä tehneet soolotanssin historiaa ja nykyisyyttä tarkastelevaa yhteistä tutkimusta.

Soolon Tapahtuma 22.-23.5.2021 oli Sanna Kekäläisen ja S-projektin ensimmäinen yhteistyö.